Hypokondri

Kännetecknas av en ständig upptagenhet med möjligheten att ha en eller flera allvarliga och progredierande kroppsliga sjukdomar. Patienten klagar ständigt över kroppsliga symtom eller är ständigt upptagen av sitt utseende. Kroppens normala eller vanliga signaler och utseendemässiga varianter tolkas ofta av patienten som abnorma eller skrämmande. Uppmärksamheten är vanligen fokuserad på ett eller två av kroppens organsystem. Sänkt grundstämning och ångest är oftast närvarande och kan motivera ytterligare diagnoser.

Hypokondri är en "verklig" sjukdom och den som lider av tillståndet har vanligen en stark och ofta närvarande känsla av att man lider av en eller flera allvarliga sjukdomar som håller på att försämras. Den drabbade klagar ständigt över symtom och även utseendet. Kroppens utseende och de kroppsliga känslorna upplevs som avvikande eller skrämmande. Ofta innebär hypokondrin att man upplever sjukdomstillstånd i ett eller två organsystem. Sjukdomen ger ofta ett svårt psykiskt lidande med ångest och depression.


Jag gjorde ett litet test där poängsumman såg ut så här:
14-28: Du lider sannolikt inte av hypokondri.
32-55: Sannolikheten att Du lider av sjukdomen är större och ökar med poängsumman.

Jag fick 57 poäng.. vilket kanske inte är så bra?

________________________________________________________________________________

En person som lider av hypokondri är uppfylld av en stark och överdriven rädsla för sjukdomar (t ex. AIDS, cancer, hjärtfel) och/eller är övertygad om att lida av någon av dem. Detta är ofta följden av en feltolkning av (och/eller överdrivet letande eller kännande efter) fysiska symptom, av hypokondrikern. Trots att dessa personer regelbundet träffar läkare (inom olika fält och också ofta på olika platser) och får noggranna medicinska undersökningar av och förklaringar till sympomen, fortsätter de att vara upptagna av skräcken för sjukdomar. Ifall resultaten eller uttalandena från läkarna är oklara kan detta till och med förstärka osäkerheten och ångesten. Frasen "Vi kunde inte hitta någon sjukdom" kan resultera i misstankar om att undersökningen inte var tillräckligt noggrant genomförd eller att det måste handla om en väldigt sällsynt sjukdom.

Ångesten, det regelbundna sökandet efter symptom och feltolkningen av normala fysiska reaktioner (t ex. hjärtrytm, andning, muskelsträckning), resulterar i upplevelse av hjälplöshet, rädsla och till och med panik.

_________________________________________________________________________________


Stämmer alldeles för bra.
Min älskling ska få läsa allt detta, sen ska vi se vad han säger...


Tur att jag ska till läkaren om 2 veckor. Och tur att jag har frikort.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0